17/03/2014

Makuuhuoneen pintaremontti. / Bedroom renovation.

Alusta asti asuntoon muutettaessa oli selvää, että kaikki seinät (ja parin huoneen katto + yhden tilan lattia) saavat pintaremonttia osakseen. Remonttia on tehty asumisen aikana (muuttokin kun tapahtui nopeasti) ja aika hitaalla aikataululla. Viime marraskuun lopussa päätettiin, että nyt saa alkaa jo makuuhuoneen kohentaminen! Mitääsanomattomat ja monin osin reikäiset tapettiseinät saisivat väistyä tieltä. Revin palan tapettia ja siitä se sitten lähti....

Oli vaikeaa päättää seinien väri ja se, että tuleeko tapettia ja mihin seinään ja niiden suhde toisiinsa. Väriksi haluttiin joku selvästi väri, mutta kuitenkin neutraalihko. Ei beigeä tai mitään vaaleaa ainakaan todellakaan. Ei kiitos harmaata tai valkoistakaan.... 
Viimein se oikea väri ja sävy löytyi sitten. Kylmänvihreän sävyn nimi on serpentiini. Vihreä ja Woods-tapetti vaikuttivat yhteensopivilta, mutta emme mitään selkeää vihreää kuitenkaan halunneet. 

Huone revittiin listoja myöten (ruskeat listat eivät alunperin sopineet tilaan). Aikaa meni kaikenkaikkiaan aika paljon tapettien repimisestä siihen, että viimeisimmätkin uudet listat saatiin kannettua kaupasta kotiin (eivät olisi autoon mahtuneet) ja asennettua. Nopeammallakin aikataululla olisi saanut hoidettua varmasti, mutta oli niin monta vaihetta kuivumisineen, uusien hankintojen tekemisine jne... Ei ollut superkiire, vaikka toki lopputulosta ei malttanut odottaa. Olen iloinen siitä, että tehtiin homma ihan itse ja remontin tekemisestä jäi jonkinlainen oppi päähän. Tälläisissä projekteissa, varsinkin itselle tehdyissä, on siistiä nähdä kuinka huone pikkuhiljaa valmistuu ja sen on tehnyt pääosin itse. Huoneessa nukkuminenkin onnistui, kiitos isohkon tilan ja remontin pikkuhiljaa tekemisen. Ainoastaan se, että kirjahylly kirjoineen piti purkaa oli työlästä..mutta kirjahylly on Lundia ja kirjojen uudelleenjärjestäminen kivaa - no problemo.

Nyt asunnossa on suurimmat pintaremontit jo tehty. Tämä oli työläin huone, mutta ei keittiönkään remontti välttämättä helpoimmasta päästä ole. Keittiö on periaatteessa kunnossa, mutta kaipaa silti raikastusta. Liesituuletin on aika monta vuosikymmentä vanha ja väliseinät nekin yllättäen mitäänsanomattomat (kuten tosiaan kaikki oli tähän muutettaessa). Modernia päivitystä huutaa siis sekin tila. Palataan kuitenkin nyt muistelemaan makuuhuoneen remonttia rumien kuvien kautta. 
Tästä lähdettiin. Alku ei lähtenyt käyntiin kuten siinä kuuluisassa S-alkuisessa tuunausohjelmassa. Ei tullut oivallettua ihan aluksi, että niin...vettähän voi käyttää (kera saunasienen esimerkiksi). Onneksi kuitenkin melko alkumetreillä, koska muuten olisin vieläkin repimässä.. Nyt on jo paljon viisaampi. 
Päätimme maalata seinät ja suoraan kiviseinään. Siksi tapettin rippeiden poistaminen kauttaaltaan, tasoitusaineen käyttö ja hiominen olivat olennaisia työvaiheita. Ei jäljen tarvinnut hiotun täydellistä olla, sillä pieni rosoisuus on ihan miellyttävää. Siksi koko huoneen kääriminen kauttaaltaan tapettiin oli poissuljettu vaihtoehto. Päätettiin tapetoida kuitenkin yksi seinä, oviseinä, jollain tosi siistillä tapetilla. Ei vaan tapetoinnin vuoksi ja osteta halvinta mahdollista rumaa tapettia.
Matkan aikana osoittautui selväksi, että ikkunaseinä on pakko tapetoida (tasoitetapetilla) ennen maalaamista, sillä pinta oli niin epätasainen. Huoh.
Päästään maalaamaan kuitenkin huoneen pitkät seinät.  Tämän työvaiheen jälkeen voidaan tapetoida oviseinä ja jättää ikkunaseinä viimeisimmäksi työvaiheeksi. Maalaamisen (2 x) jälkeen pelästyimme suunnattomasti, kun seinä oli väriltään epätasainen. Lähdimme järkyttyneinä ulos kävelemään ja puimme asiaa. Kotiin palattuamme olimme ratketa riemusta, kun seinä ei ollutkaan epätasainen vaan käynnissä oli ollut kuivumisreaktio lopulliseen sävyyn. Huhhuuuh sitä noviisien riemun määrää! 
Oviseinä ennen tapetointia. 
Pikkuhiljaa valmista, mutta kuitenkin niin keskeneräistä.  Edetään rauhassa vasemmalta oikealle. Tapetin laittaminen sujuu vaivatta, sillä kohdistusviivat menevät nappiin. Hukkapaloja ei juuri tule kuin oven yläpuolen takia - emme tee niinkuin edellinen tapetoija ja tapetoi paloja loppuvaiheessa väliin toisten tapettien päälle! Tapetointiin oli varattu kolme rullaa varmuuden vuoksi. Kaksi kuitenkin riittää juuri, mikä on ihan hyvä yhden rullan hinnan ollessa n. 100 euroa ja kolmannesta olisi tullut vain pieni pätkä, jos olisi tullut. Kolmas rulla palautetaan liikkeeseen pienen harkinnan jälkeen - remonttitarpeitakin tarvitaan vielä ja kolmannelle ei välttämättä olisi käyttöä mihinkään tilaan.
Huone on ollut jo pitkän aikaa valmis ja seuraavaksi onkin aika näyttää miltä huone näyttää ja sen voi näyttääkin onneksi jo luonnonvalossa kuvattuna.

/

This is what looks like our bedroom renovation last December. Ugly, yep? Room´s been ready for awhile, so my next job is to photograph it, luckily in a natural light. 

3 comments:

  1. Ai että, tuli ihan mieleen omat remonttihetket..:) Ja kuivuvat seinät pelästyttävät, tosin meillä jäi kyllä asteen läikikkääksi se ensimmäiseksi (?) maalaamme seinä..ei tullut tajuttua, ettei sitä telaa kannata liikaa painaa seinää vasten :'D Mutta ainakin näistä sneak peek-kuvista päätellen näyttää ihanalta!

    ReplyDelete
  2. Eihän tässä mene kuin hetki, kun taidan päästä ihan livenä katsomaan lopputulosta :)

    ReplyDelete
  3. Mä oon vähän miettinyt just tollasta sävyä makkariin! Mutta luultavasti pitäydytään kuitenkin valkoisessa. Samoin tota tapettia mietin eteiseen tai keittiön välitilaan, jälkimmäiseen sitä ei ainakaan tullut ja eteinen on vielä kovastikin mietinnän alla.. Lisää lisää kuvia! :)

    ReplyDelete

Kiva ku kommentoit! / Thanks for a comment!